Wat is paardencoaching

Wat is en hoe werkt paardencoaching?
Paardencoaching is het coachen van mensen met behulp van het paard.

Paarden leven van nature in kuddes en het zijn vluchtdieren. Ze hebben vijanden waarvoor ze op de vlucht moeten om te kunnen overleven. Daarvoor houden ze hun omgeving scherp in de gaten, zowel in als buiten de kudde. Ze hebben elkaar nodig om te kunnen overleven en dat betekent dat ze elkaar goed onderzoeken om te bepalen wie op welke plaats in de kudde komt (rangorde, positie, intelligentie). Zo komt het voor dat de meest wijze en ervaren merrie voorop loopt in de kudde omdat zij in staat is de kudde de weg te wijzen en ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. De sterkere dieren hebben een hoog rangnummer en komen achter in de kudde om in geval van gevaar de kudde te beschermen.

Bij paardencoaching wordt er minikudde nagebootst. De persoon in kwestie komt in dezelfde omgeving als van het paard waardoor het paard vanzelf contact zal gaan zoeken met zijn nieuwe kuddegenoot. Het paard reageert op wat diegene uitstraalt, dat noemen we ook wel energie. Door middel van het lichaam laat het paard zien wat er gaande is, dit wordt vertaald door de coach. Paarden spiegelen op deze wijze het gedrag en de innerlijke (onbewuste) gemoedstoestand van de mens. Het paard is er bij gebaat om te weten wat er gaande is bij zijn nieuwe kuddegenoot. Hij polst hoe de ander zich voelt om in geval van gevaar samen zo veilig mogelijk te zijn (plaats, positie in zijn minikudde).

Het paard reageert bijvoorbeeld niet op die leuke of vervelende ervaring die je hebt meegemaakt en wat daarbij allemaal in je hoofd omgaat, maar juist op hoe jij je voelt betreffende die ervaring (blij, boos, bang of verdrietig). Een paard is puur, leeft in het hier en nu en is eerlijk. Daardoor kunnen paarden het gedrag en de innerlijke (soms onbewuste) gemoedstoestanden heel goed spiegelen. 

Er zijn inmiddels verschillende vormen van paardencoaching in opkomst. Bij deze vorm loopt het paard los in de bak en wordt er in feite niets van het paard verwacht, behalve dan dat hij/zij van nature zichzelf kan zijn. Het paard hoeft zich niet te onderwerpen aan de intentie van de persoon die op hem af komt maar kan reageren als zichzelf en is vrij om te gaan en staan waar hij wil.